Mikään ei ole muuttunut ja kaikki on muuttunut

06.08.2021

Studiotalo_6_8

Digipolis – Kemin Teknologiakylä täyttää tänä syksynä 30 vuotta

Perustamisen aikaan uskottiin, että yksittäinen yritys ja työpaikka ovat keskeisiä menestymiselle. Onnistumisen edellytyksiksi laskettiin myös luova miljöö, kykyjen moninaisuus, monisuuntainen kommunikaatio sekä jatkuva muutos. Kaiken tämän odotettiin ohjaavan kaupungin elinkeinorakennetta oikean suuntaan, palvelusektorin laajenemiseen. Ja näin sen on todettu toimivan vuosien saatossa Teknologiakylä-ympäristössä.

Asiantuntijoiden kohtaamispaikka

Teknologiakylä on aina ollut osaajien kohtaamispaikka, joka on tarjonnut korkeatasoista koulutusta ja vuokralaistensa kautta asiantuntija-apua useille eri toimialoille. Alkuvuosina keskityttiin pääosin elektroniikkaan, ympäristöteknologiaan ja tietotekniikkaan. Näihin liittyneet tutkimusprofessuurit loivat kylästä huipputeknologian ankkuripaikan, jolle 1990-luvulla rakennettiin Teknologiakylän imagoa. Vuonna 2007 valmistunut Compus – tutkimus- ja kehityskeskus tehosti, kehitti ja laajensi entisestään Digipoliksen ja nykyisen Lapin Ammattikorkeakoulun tutkimusyhteisön toimintaa sekä paransi myös koulutusmahdollisuuksia.

Kiertotalouskeskus

Nykyisin kierto- ja biotalous ovat merkittävässä roolissa – Digipoliksessa toimivan Kiertotalouskeskuksen tavoitteena on luoda mahdollisuuksia, jotta luonnonvarojen käyttö vähenisi ja tuotteet, materiaalit sekä resurssit pysyisivät mahdollisimman pitkään talouden käytössä. Kiertotaloudesta esitetään Suomen talouden uutta perustaa vuoteen 2035 mennessä. Kaikki tämä lupaa alueelle jatkossakin innovatiivisia toimijoita ja mahdollisuuksia.

Muutoksen matkassa

Vaikka perusajatus ei ole muuttunut, niin maailma ympärillä on muuttunut hurjasti esim. älykännykät internet-yhteydellä ovat kaikkien saavutettavissa. Vain harva saattoi kuvitella 30 vuotta sitten teknologian kehityksen vauhtia. Esimerkiksi pankissa piti käydä viikoittain viemässä pankkisiirtoja, kun nyt laskut tulevat maksettua napin painalluksella. Siitä huolimatta arkielämä on edelleen samankaltaista: mennään töihin tai etätöihin, ruokakauppaan, hoidetaan lapset ja harrastetaan. Suomalaiset ovat nykyisin kokonaisuudessaan sekä parempituloisia että velkaantuneempia, koulutetumpia, ikääntyneempiä ja monikulttuurisempia. Toimialat ovat palveluvaltaisempia ja työssäkäyntialueet laajempia.

Katse tulevaan

Vuosi 2051 tuntuu kaukaiselta, mutta siihen on sama matka kuin taaksepäin vuoteen 1991. Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta oletettavimmin Teknologiakylän – liekö jokin hybridi-malli olemassa – osaamisalat liittyvät tekoälyyn ja synteettiseen biologiaan. Toivottavasti tulevaisuudessakaan ei unohdeta henkilökohtaista palvelua, verkostojen voimaa tai sosiaalista seurustelua työkavereiden ja naapureiden kanssa.